Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.
І Ми Там Були... або Наші Дороги
Цей форум створено для обговорення наших подорожей та подорожей добрих людей. Форум блогу http://nashidorogy.blogspot.com/. Всі повідомлення форуму захищені законом Про авторське право... https://nashidorogy.ukraine7.com/forum-f13/tema-t66.htm
К-ть повідомлень : 431 Дата регистрации : 20.04.2010 Звідки : Вінниця
Тема: Підготовка до спортивного велопоходу Ср Лют 23 2011, 22:41
Перше повідомлення в темі :
Доброго дня всім!
Навесні цього року я планую організувати та провести спортивний велопохід (або декілька велопоходів) 1 категорії складності за класифікацією Федерації Спортивного Туризму України. Точні дати і маршрути з’являться незабаром.
Основна ідея велопоходу 1 к.с. -
познайомитися з особливостями велотуризму і з туризмом взагалі
познайомитися з технікою безпеки руху
навчитися рухатися в групі
оволодіти базовими принципами орієнтування на місцевості
отримати досвід участі у багатоденному поході
обрати необхідне спорядження для велотуризму
гарно провести час
Звичайно більшість цих речей знайома людям які активно катаються і для них це буде узагальнення цих знань. Ну і звичайно ж це просто гарний активний відпочинок, можливість побувати у багатьох цікавих місцях.
По успішному проходженню маршруту всі учасники отримають довідку про проходження походу 1 к.с. У майбутньму це дозволить вам приймати участь у походах вищої категорії складності і бути керівниками походу 1 к.с.
Основні вимоги до учасників:
слухатися керівника
бажання приймати участь у поході і готуватися до нього
наявність велосипеду і необхідного спорядження (готовність придбати або знайти на час походу все необхідне)
фізична підготовка і здоров’я яке дозволить вам у спокійному темпі проїжджати по 30-70 кілометрів у день
відмова від вживання алкоголю та тютюну на час походу
не лаятися
готовність до фінансових витрат пов’язаних з організацією походу (квитки, їжа, тощо)
бажано мати мінімальний туристичний досвід (ночівля у наметі, приготування їжі на багатті, тощо)
Перед початком походу я планую провести зустрічі з майбутніми учасниками, провести декілька занять по підготовці та з’їздити у невеликий похід вихідного дня.
Запрошую всіх бажаючих прийняти участь прийняти участь у підготовці до велопоходу.
У цій темі я буду публікувати матеріали по підготовці.
ну воно то логічно - білі - для мінімального поглинання тепла ззовні влітку; темні - для максимального поглинання тепла ззовні взимку. Чи я щось не викупив?
filin Мандрівник
К-ть повідомлень : 176 Дата регистрации : 25.02.2011 Звідки : Вінниця
ну а скажімо, якщо ти в чорних шкарпетках, сильно фігачить сонце.. наслідок - перегрів. Та й на суглоби підвищена температура діє не найкращим чином. Насправді я виходжу із логіки, бо я ніколи на покатухи не вдягаю світлі шкарпетки. Їх потім випрати до первинного стану нереально.
svarozhych Мандрівник
Так, я теж дуже раджу почитати це. І ще. Якщо у вас, через якісь причини, не виходить поїхати у травні у похід зі мною то я, раджу завітати на сайт ДніпроВелоКлуба, подивитися на графік поїздок (на головній сторінці), зв'язатися з представником клубу на сайті і записатися до них у похід.
DDP Новенький
К-ть повідомлень : 9 Дата регистрации : 28.02.2011 Звідки : Dnepro
Читаю: список одягу: "Носки х\б (белые-летом, темные-зимой)"
Спасибо за быструю регистрацию! Привет из ДнепроВелоКлуба Теперь к "белым носкам" здесь несколько факторов: - по правилам Велоспорта (форма велоспортсмена ... темная обувь, белые носки...) - но самое главное - это то, что в лесах встречаются такие тварючки - как лесные\степные клещи которые реагируют на тепло (инфрокраное излучение) и потому в белых носках меньше вероятность подцепить такого "пассажира"
Пару слов об участии детей (до 14 лет) в велопоходах: - они могут участвовать в велопоходе 1 к\с - вся ответственность на родителях (хотя понятно, что руководитель тоже несет ответственность за всех участников группы) -руководитель и родители должны осознать, что будут нарушать ПДД в которых записано "... управлять на велосипеде по дорогам общего пользования с 14 лет..." - если руководитель всеже принимает решение об участии родителей с детьми до 14 лет он все равно должен записать ребенка в МК (маршрутную книжку), но после прохождения маршрута, его защиты в МКК справки выдаются только участникам старше 14 лет (просто говоря дети справок не получают, а родители получают...)
Сварус Наш товариш
К-ть повідомлень : 16 Дата регистрации : 24.02.2011 Звідки : Вінниця
От тільки думається що спочатку варто "вкататись", а тоді вже їхати одиничку. Бо щось мні підказує що при покупці вєліка зараз і виїзді в похід в травні, заднє місце може трохи відвалитись. Хоча б відкласти на осінь.
Я купив ровер в кінці квітня і поїхав в свій перший в житті похід в кінці липня (3 місяці адаптації): [url=http://www.velo.vn.ua/index.php?option=com_joomlaboard&func=view&id=526&catid=51]240км на 3 дні[/url]. При цьому їхав в простих велошортах без памперса. На вечір другого дня натер одну з внутрішніх сторін ніг. Третій день проїхався з невеликим болем Думаю якби були велошорти з памперсом то все пройшло би ідеально гладко
FamilyMan Наш друг
К-ть повідомлень : 78 Дата регистрации : 24.02.2011 Звідки : Вінниця
Читаю: список одягу: "Носки х\б (белые-летом, темные-зимой)"
Спасибо за быструю регистрацию! Привет из ДнепроВелоКлуба [snipped]
Гарно що Ви прояснили деякі питання, поки Ви тут - дещо хотів запитати з Вашого сайта (http: // dneproveloklub.dp.ua / lesons / les5 / index.htm) Знаєте - перечитую матеріали велошколи
Цитата :
Велосипед для велопохода должен быть как можно легче: для этого снимают всё лишнее - подножки, железные крылья и прочую мишуру.
Зазвичай я їзджу без крил (їх просто немає ), але з ніжкою. Але у похід планував взяти крила (на два велосипеди) - для захисту, особливо у дощ. Можете прокоментувати як зазвичай вчиняють "бувалі" у таких випадках? І, до речі, крила зараз пластикові, хіба ні?
Magnetto Наш товариш
К-ть повідомлень : 33 Дата регистрации : 28.02.2011 Звідки : Винница
FamilyMan, особисто я впевнений що для тривалого велопоходу підніжка просто необхідна! Інакше бігаєш як той пес у пошуках дерева(с) Петрович до якого можна було би притулити велосипед з баулами (не положеш ше його горизонтально!)
Ну а заляпані болотом пики - це гарно виглядає для жорстких КК-змагань. А в поході це виглядає як повне "фе"
DDP Новенький
К-ть повідомлень : 9 Дата регистрации : 28.02.2011 Звідки : Dnepro
Гарно що Ви прояснили деякі питання, поки Ви тут - дещо хотів запитати з Вашого сайта (http: // dneproveloklub.dp.ua / lesons / les5 / index.htm) Знаєте - перечитую матеріали велошколи
Цитата :
Велосипед для велопохода должен быть как можно легче: для этого снимают всё лишнее - подножки, железные крылья и прочую мишуру.
Зазвичай я їзджу без крил (їх просто немає ), але з ніжкою. Але у похід планував взяти крила (на два велосипеди) - для захисту, особливо у дощ. Можете прокоментувати як зазвичай вчиняють "бувалі" у таких випадках? І, до речі, крила зараз пластикові, хіба ні?
Сейчас только пластик - железных крыльев даже не встречал (раньше на ХВЗ были железные ) Но, на мой взгляд, крылья в спортивном велопоходе не нужны - в дождь, когда едешь весь день - никакие крылья не спасут от полного промокновения - а вот неприятности они могут принести если заедете по грунтовке в грязь - колеса заклинит и теряещь время на прочистку или нести велосипед на себе... Про подножку - я в каждом велопоходе в первый день выламываю сухую прочную палку - которая служит мне подножкой... А если подытожить - если есть здороье - можете все оставлять... но в по идее в спорте все должно быть подчинено на достижение результата и не важно какое у вас будет лицо в конце дня немного грязное или нет - главное проехать дневной километраж (это я уже отвечаю на посты других участников форума )
filin Мандрівник
К-ть повідомлень : 176 Дата регистрации : 25.02.2011 Звідки : Вінниця
Якщо заїдеш в таке г, яке було на позаминулорічному куяльнику... то і крила познімаєш і вібрейки порозстібаєш... крила хіба що високі і допоможуть вони тільки від невеликих какульок на асфальті. На дніпровелоклубі було все правильно написано. Переднє, пластмасове і високе - якщо вже так хочеться. А заднє - там всеодно буде багажник з баулом, який в дощ всеодно забрудниться, думаю можна під багажник або під баул прив’язати плаский шматок пластику щоб він затримував бризки що летять на баул знизу. Головне примотати його так щоб він не відірвався і не влетів в шпиці, ну і не заважав.
А підножка - в кожні покатушці ловлю кайф як у когось вєл здуває з підножки. Дуже "корисна" річ.
svarozhych Мандрівник
Спасибо за быструю регистрацию! Привет из ДнепроВелоКлуба
Вітаю Вас!!!
Magnetto пише:
какая приблизительно нагрузка в велоединичке? на н.г. купил вел, пока что чувствую себя овощем, но активно тренируюсь. для сравнения - ходил пешую единичку по карпатам, чувствовал себя норм, кроме последнего дня (35 км).
Навантаження у велосипедній одиниці можна порівняти з навантаженням у пішохідній одиниці. Звичайно з врахуванням того що у пішоходній ти несеш на собі приблизно 80 літровий наплічник який важить 15-20 кг, а у велосипедній їдеш на велосипеді навантаженим баулом, крутиш його ногами і таке інше (цифри дуже приблизні). І те і те походи першої категорії складності. Для велосипедної ви повинні впевнено вміти їздити на велосипеді і бути готовим до багатоденної подорожі. Надзвичайних фізичних якостей не потрібно мати.
Сварус пише:
FamilyMan, особисто я впевнений що для тривалого велопоходу підніжка просто необхідна! Інакше бігаєш як той пес у пошуках дерева(с) Петрович до якого можна було би притулити велосипед з баулами (не положеш ше його горизонтально!)
З приводу підніжок: стандартні підніжки, які чіпляються внизу рами не зможуть зафіксувати ваш велосипед, особливо на нерівній поверхні. Там дуже малий важіль виходить. 15-кілограмовий баул просто перекине (не обов'язково звичайно, але дуже вірогідно що це станеться) ваш велосипед через таку підніжку.
Magnetto Наш товариш
Навантаження у велосипедній одиниці можна порівняти з навантаженням у пішохідній одиниці. Звичайно з врахуванням того що у пішоходній ти несеш на собі приблизно 80 літровий наплічник який важить 15-20 кг, а у велосипедній їдеш на велосипеді навантаженим баулом, крутиш його ногами і таке інше (цифри дуже приблизні). І те і те походи першої категорії складності. Для велосипедної ви повинні впевнено вміти їздити на велосипеді і бути готовим до багатоденної подорожі. Надзвичайних фізичних якостей не потрібно мати.
Угу, зрозуміло. А як щодо кілометражу та перепаду висот? Для пішої одинички це приблизно 15-20км в день і одна вершина за 1-2 дні. Ясно, що відстань на велі набагато більша, кілометрів 60-80(грунт-асфальт)?
svarozhych Мандрівник
Угу, зрозуміло. А як щодо кілометражу та перепаду висот? Для пішої одинички це приблизно 15-20км в день і одна вершина за 1-2 дні. Ясно, що відстань на велі набагато більша, кілометрів 60-80(грунт-асфальт)?
Для вело одиниці набір висоти, покриття та локальних перешкод не регламентується. Відстань не менше 250 км (250-350 км). Час не менше ніж 4 дні.
Для кожного походу я вказав відстань і час на проходження. Можна порахувати приблизний кілометраж за день.
У походах які я запланував буде досить багато ґрунтових доріг. Набір висоти теж буде присутній (особливо у поході по Криму).
Magnetto Наш товариш
Для вело одиниці набір висоти, покриття та локальних перешкод не регламентується. Відстань не менше 250 км (250-350 км). Час не менше ніж 4 дні.
Для кожного походу я вказав відстань і час на проходження. Можна порахувати приблизний кілометраж за день.
У походах які я запланував буде досить багато ґрунтових доріг. Набір висоти теж буде присутній (особливо у поході по Криму).
Ясно, дякую
Lyovka Наш товариш
К-ть повідомлень : 34 Дата регистрации : 23.02.2011 Звідки : Вінниця
Поки те та се, хочу підняти тему ПВД. Ігоре, ти згадував про Долину нарцисів. Справа у тому, що нарциси квітнуть аж у травні, тому не впевнений, чи є сенс туди їхати так рано. У мене є кілька пропозицій на твій розгляд: 1. Буша, Гайдамацький рай 2. Воробіївка, Сокілець - маю цікавий грунтовий маршрут 3. Ладижинська Швейцарія 4. Пройти частину маршруту Велотранзиту 2011 Від Уманя 5. Полісся
FamilyMan Наш друг
К-ть повідомлень : 78 Дата регистрации : 24.02.2011 Звідки : Вінниця
Є питання з приводу подолання перешкод на велосипеді (щоби підготуватися ). Якщо їхати по воді (як я бачив на деяких фото з наведених - там була досить висока вода), то як потім себе будуть почувати втулки, цепок, переклюки? Поділіться досвідом.
Magnetto Наш товариш
Є питання з приводу подолання перешкод на велосипеді (щоби підготуватися ). Якщо їхати по воді (як я бачив на деяких фото з наведених - там була досить висока вода), то як потім себе будуть почувати втулки, цепок, переклюки? Поділіться досвідом.
Ну теоретично (якщо по гайдам), то втулки і підшипники змащуються водовідштовхувальним мастилом по-замовчуванню, ну а переклюк і цепок можна самому після переплаву змастити. На практиці хз, не знаю.
svarozhych Мандрівник
Поки те та се, хочу підняти тему ПВД. Ігоре, ти згадував про Долину нарцисів. Справа у тому, що нарциси квітнуть аж у травні, тому не впевнений, чи є сенс туди їхати так рано. У мене є кілька пропозицій на твій розгляд: 1. Буша, Гайдамацький рай 2. Воробіївка, Сокілець - маю цікавий грунтовий маршрут 3. Ладижинська Швейцарія 4. Пройти частину маршруту Велотранзиту 2011 Від Уманя 5. Полісся
У Долину Нарцисів можна поїхати на 9 травня. Там буде 3 дні вихідних.
На вихідні можна обрати або Бушу та Гайдамацький Яр або Воробіївку або Полісся.
Ладижинська Швейцарія не дуже зручна щоб туди діставатися... Частину Велотранзиту я б хотів без групи спочатку пройти щоб швидше було.
Про це пізніше буде створена відповідна тема.
Наразі головним напрямком підготовки для бажаючих бути учасниками походів є підбір обов'язкового необхідного спорядження. Велосипед, багажник, велобаул, шолом, тощо: список необхідного спорядження та речей для велопоходу.
FamilyMan пише:
Є питання з приводу подолання перешкод на велосипеді (щоби підготуватися Wink ). Якщо їхати по воді (як я бачив на деяких фото з наведених - там була досить висока вода), то як потім себе будуть почувати втулки, цепок, переклюки? Поділіться досвідом.
Після подолання таких перешкод по можливостя будемо обробляти ланцюг, перекидку, тощо водовиштовхуючою рідиною (AnyWay наприклад) та змащувати. Після проходження маршруту подумайте про те щоб зробити технічний огляд і все інше необхідне.
svarozhych Мандрівник
Винницкая область - отличный район для велотуризма. Мы туда нередко ездим. Мне странно, зачем ехать далеко, чтобы сделать поход ПЕРВОЙ категории сложности. Такой прекрасный поход можно сделать из любого из перечисленных ПВД, чуть доработав его.
Вариант с Каменцем-Подольским сложен не столько 80 км в день, сколько набором высоты под километр в день. Вы, конечно, это пройдете, но надо ли такое в походе 1 к.с.? Я бы предложил организатору сделать 1к.с. в пределах Винницкой области. Это можно сделать даже в начале апреля. А в районе Каменца уместно сделать 2к.с. Даже для двойки там местами может быть сложновато. Указанный маршрут можно продлить для 2к.с., например, до Тернополя или Ивано-Франковска и посмотреть еще кучу интереснейших мест.
Вам, конечно, виднее, но в таком режиме вы скоро и на Памир соберетесь в 1 к.с.
svarozhych Мандрівник
Винницкая область - отличный район для велотуризма. Мы туда нередко ездим. Мне странно, зачем ехать далеко, чтобы сделать поход ПЕРВОЙ категории сложности. Такой прекрасный поход можно сделать из любого из перечисленных ПВД, чуть доработав его.
Вариант с Каменцем-Подольским сложен не столько 80 км в день, сколько набором высоты под километр в день. Вы, конечно, это пройдете, но надо ли такое в походе 1 к.с.? Я бы предложил организатору сделать 1к.с. в пределах Винницкой области. Это можно сделать даже в начале апреля. А в районе Каменца уместно сделать 2к.с. Даже для двойки там местами может быть сложновато. Указанный маршрут можно продлить для 2к.с., например, до Тернополя или Ивано-Франковска и посмотреть еще кучу интереснейших мест.
Вам, конечно, виднее, но в таком режиме вы скоро и на Памир соберетесь в 1 к.с.
Вітаю Вас! Дуже цікаво почути зауваження від професіонала.
З приводу вибору маршрутів.
Цього року я вирішив провести похід першої к.с. Маршрут для походу першої к.с. був обраний по Арабатській Стрілці та Криму (Велопохід 1 к.с. Арабатська Стрілка та Крим). Я обрав його поперше через те, що сам як учасник проходив цей маршрут з ДніпроВелоКлубом і знаю маршрут, а подруге, через те що багато людей з Вінниці хотіли б покататися і по Арабатці і по Криму. Так це далеко від Вінницької області, але по нашій області більшість з нас завжди може покататися, а ось у Крим поїхати не у всіх завжди виходить. Тому я вирішив поєднати виконання спортивних нормативів з відвідуванням цікавих місць не дуже доступних для учасників.
З приводу походу у районі Кам'янця-Подільського (Велопохід 1 к.с. Південне Поділля, Бакота, Дністер, Хотин, Кам’янець). Так, цей похід дійсно складніший через рельєф і через те що у нас буде лише чотири дні. Я був там неодноразово і розумію це. Справа у тому, що на травневі свята буде чотири дні законних вихідних і захотілося не втрачати їх, і використати максимально. Тобто я б у будь якому випадку ми планували їхати кататися по Південному Поділлю на травневі. Я вирішив крім, як просто, покататися, оформити цей похід як 1 к.с. У цей похід я запрошую людей достатнім початковим туристичним досвідом та з нормальною фізичною формою. Більшість з них я знаю особисто.
Для початківців пріорітетнішим є похід по Криму. Там більш збалансоване навантаження.
Якби у мене (та у інших учасникі) було більше часу то я б почав проводити 1 к.с. з Вінницької області. А у випадку коли часу зовсім небагато (фактично лише відпустка) хочеться і норматив виконати і цікаві місця відвідати подалі від дому. По Вінницькій області ми завжди на вихідних можемо покататися у ПВД.
Vasily Новенький
К-ть повідомлень : 6 Дата регистрации : 02.03.2011 Звідки : Одесса
Хорошей подготовкой к походам является чтение чужих отчетов. Там можно найти массу полезной информации о том, куда и как ездить в походы.
До 15 марта идет открытое голосование на очередном ежегодном международном конкурсе велопоходов "Путь 2010". Список походов-участников - http://www.veloway.su/voting.html . Каждый может проголосовать за понравившийся поход (отмечать не менее трех понравившихся походов).
Надеюсь в следующем году в списке участников этого конкурса увидеть и ваши отчеты.
svarozhych Мандрівник
Питання: скільки приблизно важить навантаженний велобаул (без продуктів харчування)? (мається на увазі правильно спакований баул без особливо зайвих речей)
GTat Admin
К-ть повідомлень : 560 Дата регистрации : 15.04.2010 Звідки : Львів (Вінниця)
То svarozhych: яка приблизна вага групового спорядження? (без наметів)
Приблизно 8-10 кг + намети.
Основне ось тут (цифри приблизні): Казани: ~3.5 кг Кухонні речі: ~0.5 кг Таганок: ~0.6 кг Аптечка: ~0.5 кг Набір інструментів: ~2 кг Груповий трос: ~1.2 кг Сокирка: ~1.2 кг
GTat пише:
Питання: скільки приблизно важить навантаженний велобаул (без продуктів харчування)? (мається на увазі правильно спакований баул без особливо зайвих речей)
Дуже приблизно десь 10-15 кг:
Баул: ~1-2 кг Їжа: ~1 кг Вода: ~3-4 кг Загальне спорядження: ~2-3 кг Спальник: ~1-2 кг Особисті речі: 3-4 кг