У людей виникають запитання з приводу як проходить спортивний велопохід. Намагатимусь розписати тут основні моменти.
На час проведення спортивного велопоходу учасникам забороняється палити та вживати алкоголь.
Обов'язки учасниківНа час проведення велопоходу учасникам велопоходу розподіляються такі обов'язки:
керівник - вся організація та проведення велопоходу
лікар - підбір вмісту аптечки та її транспортування, надання першої медичної допомоги. гарно якщо в групі є хтось з медичною освітою або з необхідним досвідом.
завідуючий господарством (завгосп) - організація харчування, закупка продуктів та ведення їх обліку, меню на маршруті
ремонтник - відповідальний за необхідні інструменти та ремонт несправностей велосипедів
фотограф - ведення протокольної зйомки походу (контрольні фотографії)
писар - ведення щоденнику походу та запис контрольних точок проходження маршруту, кілометражу, часу у дорозі, тощо
замикаючий - їде останнім у групі під час руху, контролює що ніхто не залишився і не відстав
ключник - відповідальний за зберігання велосипедів у таборі під час ночівель, прив'язування велосипедів тросом з замком і зберігання ключа
завідуючий багаттям - розпалення вогню для приготування їжі, транспортування необхідного спорядження для багаття
еколог - контроль за чистотою місць які відвідує група, збір та утилізація сміття
Приблизний розпорядок дняЧас вказано приблизно! Точний час вказується керівником.
- 6:00 - 6:30 - підйом чергових
- 7:00 - 7:30 підйом групи
- 9:00 - 9:30 виїзд
- 13:00 - 14:00 зупинка на обід (приблизно на 1 годину)
- 17:30 - 19:30 зупинка на ночівлю
- 23:00 - відбій
Рух на маршрутіРухаючись керівник показує знаки учасникам і вони дублюють ці знаки для інших учасників групи, а також для того щоб маневри бачили водії автомобілів:
- Ліва рука витягнута у ліву сторону паралельно землі - поворот наліво
- Права рука витягнута у праву сторону паралельно землі - поворот направо
- Рука піднята угору - гальмування
- Права рука витягнута у праву сторону на ~45 градусів - перешкода на дорозі (яма, камінь, каналізаційний люк, тощо)
Учасники групи рухаються колоною один за одним. Першим їде керівник. Замикаючий їде останнім. На початку походу визначається послідовність хто за ким їде і ця послідовність зберігається весь похід. Обганяти керівника та інших учасників заборонено (окрім випадків коли це обговорюється окремо і повідомляється учасникам керівником). Рухаючись автомобільними шляхами група виконує всі правила дорожнього руху. Під час руху автомобільними шляхами категорично заборонено рухатися по двох і розмовляти. Рухаючись колоною учасники повинні зберігати дистанцію один між одним. Із збільшенням швидкості (особливо на спусках!) дистанція між учасниками збільшується до ~20 метрів. Це дозволяє дати простір для маневру або гальмування якщо учасник, що їде попереду зупиняється або падає з велосипеду. На підйомах дозволяється обганяти керівника і рухатися зручним для себе темпом - це повідомляється окремо.
ЧерговіНа кожен день походу призначається один або два чергових. Чергові приймають свою зміну перед початком вечері. Чергові повинні прийняти від попередніх чергових казани та інші необхідне спорядження для приготування їжі. Отримавши від завгоспа меню вечері та необхідні продукти чергові готують вечерю. З приводу того що і як готувати або роздавати чергові керуються лише інструкціями завгоспу (або керівника). Чергові відповідають за порціювання/розподілення їжі всім учасникам походу. До кінця процесу розподілення їжі ніхто з учасників не забирає свою тарілку і не починає прийом їжі! Після закінчення розподілу їжу чергові дають команду початку прийому їжі. Чергові відповідають за розподілення додаткових порцій їжі якщо такі є. Чергові розподіляють хліб, солодощі та всі інші продукти. Після закінчення прийому їжі чергові повинні вимити казани та все інше кухонне спорядження. Після цього чергові повинні скласти казани та інше у передбачене місце (щоб все це не вкрали вночі!). Перед відбоєм чергові отримують від керівники час підйому чергових і час підйому групи, а від завгоспу все необхідне для приготування сніданку. Чергові встають першими у назначений керівником час, розпалюють багаття та починають приготування їжі. Після цього чергові будять всю групу, роздають їжу. Після сніданку чергові повинні помити казани і все інше. Під час обідньої перерви чергові роздають їжу (як правило це сухий перекус). Перед вечерею чергові здають чергування наступним черговим. Коли всі учасники відчергували коло чергових повторюється.
ХарчуванняОрганізоване харчування у неавтономному поході відбувається наступним чином. Завгосп і чергові організовують сніданок, обід (перекус) та вечерю. Також завгосп час від часу роздає мінімальний перекус учасникам (цукерки, горіхи або печиво). Під час руху між сніданком та обідом, а також між обідом і вечерею учасники можуть купувати собі додаткові перекуси у населених пунктах через які проходить маршрут. Перед автономними ділянками маршруту керівник повідомляє групі коли буде наступний населений пункт з магазином. Кожен учасник везе з собою дві пластикових пляшки (1,5 - 2 літра) для води. Вони наповнюються в кінці дня і використовуються лише для приготування їжі. Особиста вода набирається у окрему пляшку.
Інформація буде поповнюватися!