Взагалі то Tolstopuz правий - це треба спробувати самому. Добре, якщо керівник походу має досвід завгосту і може переглянути розкладку та виправити.
Я користуюсь Excel файлами. Збираюсь зробити щось на зразок шаблону для дводенних поїздок та для походів Карпати та Крим базуючись на тому, що мені звично та я вважаю коректним.
Але розкладка - це не лише файл з продуктами і меню, як деякі вважають.... це проблеми, це робота, ти весь у цьому у поході.
Я керуюсь такими принципами для походів Карпати/Крим(це особисто мій підхід, а загалом підхід залежить від керівника походу, вашого характеру та характеру походу):
- розкладка має бути більш-менш збалансованою
- розкладка має бути різноманітною
- розкладка має враховувати особливості учасників группи (це формується на епаті підготовки до походу, в самому поході всі або їдять те що дають, або сидять голодні)
- розкладка може бути групова або індивідуальна (індивідуальна - це зайва морока, бо треба розрахувати всі продукти на 1 учасника)
- розкладка має враховувати складність походу, графік походу
- розподіл загальних продуктів на 1 людину має бути рівномірним і рівномірно зменшуватись у поході (враховуючи стан группи та кожного учасника)
- розкладкою керує завгосп і на цьому крапка. Всі зауваження - після походу або не у моїй присутності. Завгосп може змінити розкладку на вимогу керівника группи або лікаря, якщо це є аргументовано - умови походу, стан групи, зміна маршруту (наприклад, бівак і ходовий день змінено місцями). В іншому випадку керівник групи на розкладку не впливає.
- завгосп - це робота, треба на неї налаштуватися до походу. Завгосп до походу і протягом всього походу взаємодії з командою - буваю і невдоволені, команда намагаєтьс вносити ініціативи - це людський фактор. Як на мене, завгосп - це керівна роль і поході, а отже треба мати хоча б відповідні якості характеру, не говорячи вже про навики керування людьми.
- завгосп несе багато мілких харчів: приправи, олію, НЗ і т.д. і т.д. - це все має бути враховано у загальну вагу
Незалежно від якості розкладки, треба бути готовим, що в учасників групи будуть зауваження накшталт (мої варіанти відповідей (не самі коректні і гуманні
)):
- я зробив би краще -
будеш ти завгоспом - будем слухати тебе, а тут я завгосп- чого я вже пів походу несу банки з консервами і ми їх не їмо -
а я несу НЗ, яке ми скоріше всього не з"їмо, може помінямося?- знову рис, а давайте макарони -
зробіть вигляд що ви чього не чули - мені це незручно нести, давайте його з"їмо -
не давайте- і т.д.
Це особисто мій підхід, що базується на мому характері
, проте бажано до похожу розуміти що відповідати на такі закиди.
Трохи в сторону від теми: завгосп - це сірий кардинал походу
, оскільки їжа - це одна з головних потреб людини.