от з нового.
Всі ми чули чи навіть готували, а потім в подальшому використовували сушене м'ясо (хоча останнім часом багато хто переходить з сушки на виварювання в салі- така собі альтернатива тушонці). А от рибу ніхто не пробував сушити? Багато хто не вживає м'яса з тих чи інших причин (чула навіть, що в тваринному м'ясі є речовини, що призводять до передчасного старіння).
Так от пропоную рецепт сушіння риби:
Купувати потрібно обов'язково філе нежирної риби (наприклад хек), оскільки жирна риба буде дуже довго сушитись. (Говорять очевидці, що ледь не вдвічі довше ніж м'ясо). Якщо м'ясо потрібно різати, то філе достатньо добре рветься на невеликі тонкі кусочки руками. Сушити найкраще в сушилці для фруктів/ овочів. Мясо сушиться приблизно 8 годин при 90 градусах Цельсія. Риба орієнтовно так само,хоча структура м'яса м'якша. Можна і в духовці сушити, але потрібно слідкувати,щоб продукт не дуже потемнів, чи сушити з привідкритою дверцею. Хек усушується приблизно в 9 разів.
Після того, як риба висушилась, можна її поламати на дрібніші кусучки чи перемолоти у фарш.
Під час фасування потрібно не забути посолити висушену рибу, щоб вона забрала лишню вологу (1 столова ложка на 1 кг висушеної риби). Під час готування даний продукт класти безпосередньо в холодну воду і незабувати, що вона уже посолена, щоб потім не переборщити із спеціями.
Така собі альтернатива банкам з сардинами і кількою. Сама не пробувала ще сушити, якось не доводилось, оскільки переважно м'ясоїди були в походах, але можливо комусь пригодиться.